Gyros van het Spit
Gang: HoofdgerechtMoeilijkheid: GemiddeldHoeveelheid
10
personenVoorbereidingstijd
29
minutenBereidingstijd
2
urenWachttijd
24
urenIngrediënten
3500 g procureur
- Voor de marinade
1,5 citroen
4 el natuurazijn
4 jalapeño pepers
5 tenen knoflook
375 ml olijfolie
1,5 el tijm
4 uien
- Voor de kruiden
1,5 el selderijzout
1,5 el tijm
3 el komijnzaad gemalen
3 el knoflookpoeder
3 el oregano
3 el peterselie
3 el uienpoeder
3 el versgemalen zwarte peper
3 el zeezout
3 el paprikapoeder
Bereiding
- Snijd de procureur in gelijke lappen van ongeveer 1 cm dik
- Voor de marinade
- Snijd de knoflook fijn en de uien en jalapeño pepers in dunne plakken
- Meng dit goed in een kom met de olijfolie, de azijn, het citroensap en de tijm
- Meng de gemaakte marinade met het vlees en laat afgedekt, of gevacumeerd minimaal 12 uur marineren in de koelkast (een nacht)
- De dag erop
- Meng alle ingrediënten voor de kruiden door elkaar
- Stort de procureur in een grote bak indien nodig, inclusief de marinade en verdeel hierover 5 eetlepels van de gemengde kruiden
- Druk de kruiden goed in het vlees en zet het vlees afgedekt terug in de koelkast om de kruiden nog 4 tot 8 uur in te laten trekken
- Verwarm de oven of de BBQ voor op 150ºC en rijg ondertussen de lappen vlees aan het spit. Probeer hierbij alle loshangende delen goed vast te zetten zodat deze niet te snel verbranden
- Druk het vlees stevig aan en sluit het spit aan de andere kant af
- Plaats het vlees in de oven of indirect op de BBQ en gaar het vlees in ongeveer 2,5 uur gaar
- Gebruik eventueel een kernthermometer om te beoordelen of het vlees gaar is. Het vlees is gaar bij 72ºC kerntemperatuur
- Haal het vlees uit de oven of BBQ en snij hier verticaal dunne ‘lapjes’ van af en serveer met heerlijk pita brood, tzatziki en een frisse salade
Notities
- TIP: Als het vlees niet goed rondom het spit blijft zitten, gebruik dan slagerstouw om het vlees bijeen te houden.