Sambal

Sambal

Sambal

Recept door Polo SwelsenGang: BijgerechtMoeilijkheid: Eenvoudig
Hoeveelheid

400

ml
Bereidingstijd

20

minuten

Ingrediënten

  • 1 tl trassi

  • 1 tl zout

  • 1,5 tl palm- of rietsuiker

  • 4 sjalotten

  • 4 tenen knoflook

  • 1 rode tomaat

  • 6 rode pepers

  • 10 rode rawit pepers

  • 5 + 4 el zonnebloemolie

Bereiding

  • Meng de trassi met het zout en de suiker en maal fijn in een keukenmachine of in een vijzel.
  • Hak de sjalotten, knoflook, tomaat, rode en rawit pepers in grove stukken en maal samen met het trassi-mengsel fijn tot een fijne roodgekleurde pasta.
  • Verhit 5 el zonnebloemolie in een wokpan op middelhoog vuur en bak het mengsel tot een geurige sambal tot het vocht is verdampt en de sambal een stevige consistentie vertoond.
  • Neem een gesteriliseerde weck-pot en schep het sambal-mengsel hier in. Schenk de overige 4 el zonnebloemolie over de sambal als beschermlaagje en laat, met de deksel half open, afkoelen op kamertemperatuur. Sluit hierna de deksel volledig en bewaar voor maximaal een maand in de koelkast.

Notities

  • TIP: vervang de rode peper, rode rawit peper en rode tomaat door groene varianten voor een groen resultaat met een wat zoetere smaak.