Paddenstoelenpastei
2
personen10
minuten30
minutenDeze paddenstoelenpastei is een rijk en hartig gerecht met een volle umami-smaak, perfect als voorgerecht of luxe vegetarisch hoofdgerecht. Een romige vulling van gebakken paddenstoelen, kruiden en room wordt omhuld door knapperig bladerdeeg, waardoor elke hap een mooie balans heeft tussen zacht en krokant. Deze pastei is ideaal voor feestelijke momenten, een diner met gasten of wanneer je indruk wilt maken met een smaakvol vegetarisch gerecht. Serveer met een frisse salade en je hebt een elegant en comfort-rijk gerecht op tafel.
Ingrediënten
400 gr paddenstoelen, diverse soorten
4 grote portobello’s
100 gr roomboter
1 sjalot
50 gr tarwebloem
300 ml paddenstoelenbouillon
75 ml slagroom
1 bosje peterselie
30 gr walnoten
50 gr pecorino of Parmezaanse kaas
Bereiding
- Snij of scheur de paddenstoelen in grove stukken, met uitzondering van de portobello’s. Verwijder de stelen van de portobello’s en snij deze eventueel iets kleiner en meng met de overige paddenstoelen. Zet de portobellohoeden apart.
- Schil en snipper de sjalot en hak de walnoten grof. Snij eveneens de peterselie fijn.
- Bak de paddenstoelen in 1/4 van de boter in 5 minuten beetgaar en zet ze apart.
- Smelt 1/2 van de boter in een steelpan en fruit hierin de sjalot aan. Voeg daarna de bloem toe en bak dit gaar tot een roux. Voeg daarna op laag vuur beetje bij beetje de bouillon toe tot deze helemaal is opgenomen en er een gladde ragout is ontstaan. Voeg de paddenstoelen en de slagroom toe en verwarm nog 10 minuten door. Breng op smaak met peper en zout.
- Gebruik de laatste 1/4 boter om de portobellohoeden in te bakken. Keer enkele malen zodat ze mooi bruin worden. Zet het vuur laag, voeg een laagje water toe en dek af. Laat de portobello’s op deze manier in 10 minuten doorgaren.
- Leg 2 portobellohoeden op een bord en schep hier ragout overheen. Garneer met de peterselie, kaas en walnoten.