Stifado

Stifado

Stifado

Recept door swelsons
5.0 from 1 vote
Gang: HoofdgerechtCuisine: GrieksMoeilijkheid: Eenvoudig
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereidingstijd

30

minuten
Bereidingstijd

6

uren 

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht dat bekendstaat om zijn diepe, rijke smaken en boterzachte structuur. In dit recept worden stukjes vlees langzaam gestoofd met zoete sjalotten, tomaat, kaneel en kruidige specerijen, waardoor een warme en volle saus ontstaat die perfect past bij koudere dagen. Door het lange sudderen trekken alle smaken goed in het gerecht en krijgt de stifado zijn kenmerkende, bijna zoet-hartige smaak. Serveer deze Griekse stoofschotel met rijst, aardappels of knapperig brood en haal de sfeer van de mediterrane keuken eenvoudig naar je eigen tafel.

Ingrediënten

  • 1,5 kg sukadelappen

  • 3 blikjes blikjes sjalotten in tomatensaus*

  • 3 sjalotten

  • 2 takjes rozemarijn

  • teentjes knoflook

  • Specerijen
  • 1 tl komijnpoeder

  • 1 kaneelstokje

  • 3 laurierblaadjes

  • 1 tl korianderpoeder

  • zout en peper naar smaak

  • Overige ingrediënten
  • 70 gr tomatenpuree

  • 3 el bloem

  • 100 ml stevige rode wijn (Mavrodaphne, Shiraz of Merlot)

  • 30 ml balsamicoazijn

  • 400 gr tomatenblokjes

  • 1 runderbouillonblokje

  • 2 el honing

  • 4 el olijfolie

  • 1/2 l lauwwarm water

Bereiding

  • Haal het vlees een uur vooraf uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur is.
  • Schil en snipper de verse sjalot en knoflook
  • Snijd de sukadelappen in blokjes. Breng het vlees op smaak met zout en peper en bestuif het met de bloem, zodat elk stuk een licht laagje bloem heeft.
  • Verhit een scheut olijfolie in een stoofpan en bak het vlees in porties goudbruin (zodat de pan niet te vol wordt). Haal het vlees eruit en zet apart.
  • Voeg opnieuw wat olijfolie toe in de pan en bak de gesnipperde sjalotten en de knoflook even aan. Voeg vervolgens alle specerijen (komijnpoeder, korianderpoeder, kaneelstokje, laurierblaadjes) en de tomatenpuree toe en bak kort mee.
  • Blus af met de balsamicoazijn en de wijn. Voeg de honing toe en verkruimel het bouillonblokje in de pan.
  • Doe het vlees terug in de pan. Voeg de tomatenblokjes toe en giet zoveel lauwwarm water erbij tot het vlees dik onder staat. Leg de rozemarijntakjes erop en zet de deksel op de pan.
  • Laat de stoof op een laag vuur rustig garen. Voeg na 2,5 uur de sjalotten in tomatensaus toe en laat verder doorgaren. Reken op ongeveer 4 tot 5 uur stoven in totaal, tot het vlees boterzacht is en de smaken goed vermengd. Langer is altijd beter.
  • Serveer de stifado direct of – nog beter – de volgende dag, wanneer de smaken nog dieper zijn geworden.

Notities

  • TIP: Bewaren in de koelkast kan maximaal 3 dagen of invriezen tot 3 maanden.
  • * Sjalotten in tomatensaus: Te verkrijgen bij o.a. de Hanos
  • *