Coq au vin

Coq au vin

Coq au vin

Recept door Polo SwelsenGang: HoofdgerechtCuisine: Frans
Personen

6

personen
Bereidingstijd

1

uur 
Rusttijd

24

uren 

Ingrediënten

  • 1,5 kg kippenbouten

  • 250 g kastanje champignons

  • 125 g spek in reepjes

  • 25 g bloem

  • 1 l rode wijn

  • 8 sjalotten

  • 3 stengels bleekselderij

  • 3 tenen knoflook

  • 1 grote winterpeen

  • 2 takjes verse tijm

  • 2 takjes verse rozemarijn

  • 1 bosje verse platte peterselie

Bereiding

  • De dag van tevoren
  • Neem een grote soeppan en kook daarin de wijn ongeveer 10 minuten op laag vuur zodat deze en een klein deel van de alchohol verdampt.
  • Snijd de kippenbouten doormidden zodat je een drumstick en de kippendij overhoud. Doe deze stukken kip in een braadpan.
  • Snij de winterpeen in plakjes en snij op twee sjalotjes na, alle sjalotjes in de lengte door. Snij eveneens 3 stengels bleekselderij in plakjes.
  • Voeg deze gesneden groenten samen met de takjes tijm, verse peterselie en rozemarijn aan de kip toe.
  • Schenk de ingekookte wijn in de pan met de kip, groenten en kruiden erbij en zet de pan voor 12 tot 24 uur in de koelkast
  • De dag zelf
  • Haal de pan uit de koelkast, haal de kip uit de pan en leg deze stukken kip op een apart bord.
  • Giet de rest van de pan door een vergiet in een andere pan zodat je de groenten opvangt en de wijn in een andere pan hebt zitten.
  • Reinig de pan waar de kip in heeft gezeten en zet deze op het vuur. Verhit hierin een flink stuk boter en braad de kip 8 minuten per kant tot er een krokant velletje ontstaat. Haal de kip uit de pan en zet opzij.
  • Snipper de twee overgebleven sjalotten samen met drie tenen knoflook en fruit deze aan met de spekreepjes in het overgebleven vet van de kip.
  • Zet het vuur laag en voeg twee eetlepels bloem toe. Roer goed door tot er een roux ontstaat en voeg vervolgens soeplepel voor soeplepel de wijn toe aan de pan tot deze een mooie stevige consistentie heeft wat lijkt op yoghurt. Je hebt nu een gebonden saus
  • Voeg de stukken kip en de groenten toe aan de pan maar laat de kruiden eruit.
  • Neem een andere pan en verhit hierin een klontje boter. Snij de champignons in kwarten en bak deze tot er geen vocht meer uitkomt. Voeg daarna toe aan de kip
  • Plaats de deksel op de pan en laat het geheel anderhalf tot twee uur pruttelen op laag vuur. Haal hierna de deksel van de pan en laat nog een half uur pruttelen zodat de saus iets indikt terwijl je regelmatig roert.

    Smakelijk eten!

Notities

  • TIP: Serveer met aardappelkrieltjes uit de oven