Franse uiensoep

Franse uiensoep

Franse uiensoep

Recept door Polo SwelsenGang: Voorgerecht, Hoofdgerecht, LunchCuisine: FransMoeilijkheid: Eenvoudig
Hoeveelheid

12

personen
Bereidingstijd

2

uren 

30

minuten

Ingrediënten

  • 150 g roomboter

  • 2000 g uien

  • 3 l bouillon (vlees- of kippenbouillon)

  • 6 laurierblaadjes

  • 1 tl gedroogde tijm

  • 3,5 el bloem

  • 300 g geraspte Gruyere kaas

  • Aantal sneetjes oud brood

Bereiding

  • Pel en snijd de uien in dunne ringen. Verhit een soeppan op het vuur en verhit hierin de boter. Draai het vuur middellaag en bak de uienringen met de tijm al omscheppend in 45 tot 60 minuten goudbruin.
  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Voeg de bloem toe aan de gekarameliseerde uien en bak 5 minuten mee. Voeg dan de bouillon en de laurierbladeren aan de pan toe en laat 45 minuten zachtjes koken. Breng de uiensoep eventueel op smaak met peper en zout
  • Schep de uiensoep in ovenvaste soepkommen en leg de sneetjes stokbrood op de soep. Bestrooi met de geraspte Gruyere kaas en verhit nog 5 minuten in de oven.

Notities

  • TIP: Je kunt ook broodjes met kaas even los in de oven gratineren en vervolgens op de uiensoep leggen
  • TIP: Heb je nog wat oud (stok)brood over? Dat is perfect voor dit gerecht doordat het oude brood de soep nog beter opneemt. Ook kun je in plaats van speciaal geraspte kaas te kopen voor dit gerecht ook wat restjes kaas die je nog over hebt gebruiken.