Kruidenolie

Kruidenolie

Kruidenolie

Recept door Polo SwelsenMoeilijkheid: Moeilijk
Hoeveelheid

400

mililiter
Wachttijd

2

uren 
Bereidingstijd

30

minuten
Total time

2

uren 

30

minuten

Ingrediënten

  • 80 g verse basilicum

  • 80 g verse platte peterselie

  • 40 g verse oregano

  • 2 tenen knoflook

  • 600 ml zonnebloemolie

  • 1 bak ijswater

  • Benodigdheden
  • Blender

  • Kaasdoek

  • Zeef

  • Thermometer

  • Trechter

Bereiding

  • Verwarm een grote pan water en breng dit aan de kook. Voeg zodra het water kookt een snuf zout toe en laat dit oplossen.
  • Voeg alle verse groene kruiden toe en laat 4 minuten kort koken.
  • Schep de kruiden uit het water en laat afkoelen in de bak met ijswater.
  • Verwarm de zonnebloemolie in een steelpannetje tot een temperatuur van 68ºC.
  • Schep de kruiden weer uit de bak met ijswater en knijp het meeste vocht er uit. Stop de groene kruiden en de knoflooktenen in een blender.
  • Voeg de zonnebloemolie toe aan de blender en zet de blender aan.
  • Zet een bak of kom klaar met daarbovenop het vergiet en daarin enkellaags de kaasdoek.
  • Na 4 of 5 minuten ziet het mengsel er als het goed is glad uit en zijn er geen stukjes kruid meer te onderscheiden.
  • Giet het mengsel uit de blender over de kaasdoek en zet het mengsel minimaal twee uur aan de kant zodat het goed door de kaasdoek en de zeef kan druppelen. Gebruik eventueel een lepel om af en toe het mengsel in de zeef te verplaatsen.
  • Na 2 uur of als er geen vocht meer uit de zeef druppelt, kun je de kruidenolie met behulp van een trechter overgieten in een flesje om later te gebruiken.