Indonesische Rendang

Indonesische Rendang

Indonesische Rendang

Recept door Polo Swelsen
Servings

8

servings
Prep time

30

minuten
Cooking time

40

minuten

Ingrediënten

  • Voor de boemboe
  • 3 sjalotten

  • 2 tenen knoflook

  • 1 el sambal badjak

  • 4 cm verse gember

  • 75 g gezouten cashewnoten

  • 2 tl kurkuma

  • 1,5 tl gemalen komijn

  • 1 tl gemalen koriander

  • Voor de rendang
  • 1 kg runderriblappen

  • 2 el arachideolie

  • 400ml kokosmelk

  • 100g kokoscreme

  • 1,5 kippenbouillontablet

  • 2 stengels citroengras

  • 1 limoen

Bereiding

  • Voor de boemboe
  • Pel de sjalotjes, snijd ze in stukken en doe ze in de keukenmachine. Pel de tenen knoflook en voeg ook toe samen met de sambal. Schil de gember, snijd in stukjes en doe ook in de keukenmachine samen met de cashewnoten, kurkuma, komijn en koriander. Maal tot een gladde boemboe. Dit duurt 2-3 min.
  • Voor de rendang
  • Verhit de oven voor op 100 °C. Snijd de runderriblappen in stukken van 3 bij 3 cm. Bestrooi deze met peper en zout. Verhit de arachideolie in een braadpan en bak het vlees in 6 minuten aan alle kanten aan. Voeg de zelfgemaakte boemboe toe en bak 6 minuten mee.
  • Voeg nu de kokosmelk en kokoscrème toe en verkruimel de bouillontabletten boven de pan. Zet het vuur laag en wacht al roerend tot de kokoscrème is opgelost. Kneus de stengels citroengras en leg deze in de pan erbij. Snijd zo dun maar groot mogelijke stukken schil van de limoen en leg ook tussen het vlees. Doe de deksel op de pan en zet de pan in de oven. Laat het geheel nu minimaal 5 uur stoven.
  • Neem hierna de deksel van de pan en laat nog minimaal 2 uur in de oven garen zodat de saus rustig kan inkoken. De rendang is klaar als het vlees zacht en mals is. Haal de limoenschillen en de sereh uit de pan. Snijd de geschilde limoen in partjes en serveer samen met wat rijst en bijvoorbeeld boontjes Sajoer.