Turkse knoflooksaus
200
ml5
minutenTurkse knoflooksaus is een romige, frisse saus die niet meer weg te denken is bij döner, kebab en gegrild vlees. Deze saus vormt de perfecte tegenhanger van kruidige en geroosterde smaken en staat bekend om haar volle, zachte structuur met een uitgesproken maar gebalanceerde knoflooksmaak. In de Turkse en Midden-Oosterse keuken wordt knoflooksaus vaak geserveerd als begeleider, maar ze speelt minstens zo vaak een hoofdrol aan tafel.
Wat deze saus zo bijzonder maakt, is de eenvoud in combinatie met techniek. Door knoflook te mengen met Griekse Yoghurt en mayonaise ontstaat een saus die romig is zonder zwaar te worden. Citroen zorgt voor frisheid en balans, terwijl zout de smaken samenbrengt. Het resultaat is een saus die zowel krachtig als toegankelijk is en zich moeiteloos laat combineren met vlees, groenten of brood.
Deze Turkse knoflooksaus is veelzijdig inzetbaar: als saus bij wraps en flatbreads, als dip bij friet of rauwkost, of als frisse toevoeging bij gegrilde gerechten van de barbecue. Bovendien is hij snel te maken en vaak zelfs lekkerder als hij even heeft kunnen rusten, zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken.
Met dit recept maak je een huisgemaakte knoflooksaus die vol is van smaak, beter in balans dan kant-en-klare varianten en perfect past bij zowel doordeweekse maaltijden als uitgebreide etentjes.
Ingrediënten
4 tl knoflookpoeder
10 el Griekse Yoghurt
3 el mayonaise
1 el citroensap
5 takjes verse munt (blaadjes)
1 tl basterdsuiker
snuf witte peper en zeezout
Bereiding
- Snij, indien je gebruik maakt van verse munt, de munt fijn en meng de rest van de ingrediënten samen met de munt. Zet de saus het liefst een half uurtje in de koeling om de smaken in te laten trekken.